Ergonomie

Voorkom lichamelijke klachten achter je werkplek

De meest voorkomende klachten zijn rug-, pols-, nek- en schouderklachten. Soms is er sprake van RSI, maar dat hoeft zeker niet. Een verkeerde houding of een niet optimale inrichting van de werkplek kunnen deze klachten veroorzaken. Ook hoofdpijn en spataderen zijn bijvoorbeeld klachten die veroorzaakt kunnen worden door de verkeerde houding of werkplek.

Het statisch belasten van de schouders verhindert een goede doorbloeding. Als je met opgetrokken schouders werkt is er geen ‘spierpompwerking’. Afvalstoffen blijven achter. De pijn die dit kan veroorzaken zorgt er weer voor dat u de spieren aanspant. Deze situatie staat bekend als “verzuring” van de spieren en is één van de meest voorkomende oorzaken van RSI. Daarom is het belangrijk om een werkhouding met ontspannen schouders aan te nemen. Een ergonomische muis en toetsenbord zouden hier een grote bijdrage aan kunnen leveren. Kijk snel in de shop naar de oplossingen die we bieden.

Polsklachten kunnen veroorzaakt worden door verkeerd gebruik van het toetsenbord en de muis. De klachten ontstaan, anders dan bijvoorbeeld bij een val, geleidelijk. Hierdoor merk je niet direct dat de pijn ontstaat door een verkeerde houding. Deze klachten vallen onder de noemer muisarm. Dit is een aandoening die sluipenderwijs je spieren en/of gewrichten aantast, en waar je bij niet tijdig ingrijpen, langere tijd veel last van kunt hebben. Kijk in de shop naar de speciale muizen om deze klachten te voorkomen.

De oorzaak van nekpijn/nekklachten vindt vaak haar oorsprong in de schouders. Wanneer je hoofd gedurende langere tijd een onnatuurlijke houding aanneemt, loop je kans om er een pijnlijke nek aan over te houden. Een onnatuurlijke houding wil zeggen naar voren gebogen met je oren voor de schouderlijn. Deze pijn is zeer storend omdat je de nekspieren vrijwel de hele dag gebruikt bij allerlei verschillende bewegingen. Bekijk het assortiment monitorarmen in de Digitotaal webshop.